Directeur Fred Westenberg van Ingenieursbureau Westenberg verzorgde onlangs een gastcollege voor leerlingen Bouw en Infratechniek van ROC Twente. Dit op uitnodiging van de Stichting Pioneering. Deze samenwerking van overheden, onderwijs en bedrijven brengt de komende jaren de toestand van alle Twentse bruggen in kaart. De ROC-leerlingen gaan daarvoor op pad. Westenberg sprak ze bij over de ins en outs van het vak.
Het probleem is bekend: veel van de veertigduizend bruggen in Nederland dateren uit de periode 1965-1975. “De hausse van de Nederlandse bouw. Die bruggen zijn gebouwd in een tijd dat er minder verkeer was dan nu. Daarom is het belangrijk om de veiligheid te onderzoeken en waar nodig herstelmaatregelen door te voeren. Stichting Pioneering werkt daar in de regio Twente aan”, legt Westenberg uit.
MBO-leerlingen Bouw en Infratechniek van ROC Twente spelen daarbij een cruciale rol. Zij voeren eerste inspecties uit aan de bruggen. “Maar de echte kennis van bruggen ontbreekt, zoals dat overigens in het totale onderwijs het geval is. Daarom vroegen ze Westenberg als dé expert van Nederland om ondersteuning. Inspecteren, de materialen beton en hout en rapporteren stonden centraal in mijn college”, vertelt Westenberg, die net als de docenten merkte dat de zaal echt luisterde naar zijn betoog.
Westenberg vindt het een belangrijk initiatief. “Ik pleit voor meer aandacht voor kunstwerken in het onderwijs. Daarom hoop ik dat dit gastcollege ook op andere scholen een vervolg krijgt. Wij dragen graag kennis over aan jonge mensen. Dat is belangrijk voor de sector waarin wij werken, maar natuurlijk ook voor ons eigen bureau: wij willen jongeren graag warm maken voor ons vak, zodat ze in de toekomst misschien voor ons kiezen.”