De Koepoortbrug is behouden gebleven voor Woudrichem. Waar eerst de gedachte was dat de enige toegang tot de oude vestingstad vervangen moest worden, adviseerde Ingenieursbureau Westenberg om te kiezen voor renovatie. De gemeente nam dat advies over tot opluchting van alle partijen in de Noord-Brabantse gemeente.
Aanvankelijk was de vrees van Woudrichem dat de toch historische brug uit het straatbeeld zou verdwijnen. Op een aantal plekken was het kunstwerk instabiel en die toestand vormde mogelijk een gevaar voor de veiligheid van de gebruikers. Ingenieursbureau Westenberg kreeg de opdracht om de situatie grondig te onderzoeken. Anton de Witt, projectleider van de gemeente, vertelt “Dat is onder meer met dieptesonderingen gebeurd. Overal is de kwaliteit van het beton en het staal geïnspecteerd. Die informatie is in een rekenmodule gestopt en daaruit bleek dat de draagkracht van de brug voldoende was en dat we met enkele renovatiemaatregelen weer veertig jaar vooruit kunnen.”
De kwestie hield veel partijen in Woudrichem bezig, zegt De Witt. “De brug stamt uit de 19e eeuw. In 1980 is de historische houten brug vervangen door een betonnen variant. De monumentencommissie zag daarom een kans om nu het oude beeld te herstellen. Horeca en middenstand waren juist groot voorstander van renovatie, omdat ze bang waren dat de vesting maandenlang slecht bereikbaar zou zijn. “Wij hebben een klankbordgroep in het leven geroepen om alle belangen goed af te wegen.”
Westenberg stelde later ook de vraagspecificatie aan de geïnteresseerde aannemers op. “Veel belangrijker dan de prijs waren voor ons het omgevingsmanagement, planning en stremming van de brug. Reden om het werk aan te besteden op basis van een economisch meest voordelige inschrijving (EMVI). Uiteindelijk heeft Gebr. van Kessel Speciale Technieken en Producten in Tilburg de klus geklaard en viel de overlast achteraf mee. De brug is voor acht werkdagen gestremd geweest.”