Werken met de nieuwe wetgeving in de praktijk

Toetsen van de constructieve veiligheid van uitkragende galerijen en balkons, aantonen dat er geen RVS meer wordt toegepast in ophangconstructie van zwembaden en het opstellen van MJOP’s voor reserveringsfondsen van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Zomaar drie nieuwe wetten die de politiek invoert. Ingenieursbureau Westenberg is in de praktijk al betrokken bij de gevolgen van de veranderde wetgeving.

Soms toont de actualiteit het nut van nieuwe regels aan. Onlangs stonden situaties in Breda en Venlo volop in het nieuws. Daar bleek, tot grote schrik van de flatbewoners, de veiligheid van balkons niet gegarandeerd. Eerder kwam ook Leeuwarden op die manier in de media. Vermoedelijk zijn het niet de laatste gevallen. Sinds 1 januari 2016 is de onderzoeksplicht opgenomen in het Bouwbesluit, zodat er nog meer inzicht in de toestand van de balkons en galerijen komt. Daarin staat ook dat vanaf 1 juli aanstaande eigenaren verplicht een rapport opgesteld moeten hebben waaruit dat blijkt dat balkons veilig zijn.

Ingenieursbureau Westenberg is daar al enige tijd mee bezig, onder meer bij een appartementencomplex in Bilthoven. Met specialistisch gereedschap zoals de Ferroscan en de Radarscan werd een non-destructief onderzoek uitgevoerd. “Officieel vallen wij niet onder de nieuwe wetgeving, omdat onze galerijen niet openbaar toegankelijk zijn. Toch wilden wij graag de veiligheid aantonen. Dat behoort volgens ons tot de zorgplicht”, vertelt Ans Weverling.

Zij is bedrijfsleider in het complex dat bestaat uit 130 koopappartementen. Samen met Westenberg wees ze een aantal balkons aan voor een steekproef. Daaruit bleek dat die veilig zijn. “Daarover hebben wij een keurig en duidelijk rapport van Westenberg ontvangen. De informatie deelden wij tijdens een informatiebijeenkomst met onze leden. Die zijn natuurlijk blij met de uitkomsten.”

Zwembad de Kragge

Sinds dit jaar moeten zwembaden verplicht hun onderzoek doen naar de veiligheid van ophangconstructies in zwembaden. Toepassing van RVS als draagconstructie is daarvan een onderdeel. Ongevallen in Steenwijk en Tilburg zijn de aanleiding tot de nieuwe wet die is opgenomen in het bouwbesluit. Westenberg voerde onder meer een onderzoek uit in Zwembad de Kragge in het Overijsselse Zwartsluis.

“Ingenieursbureau Westenberg inventariseerde niet alleen RVS in onze accommodatie, maar voerde ook een risicobeoordeling uit naar de draagconstructie.  Daarvoor schakelen wij bewust een onafhankelijke partij in, zodat je een objectief oordeel krijgt. Ondanks dat ons zwembad uit 1972 dateert, bleken de constructies in orde”, vertelt bedrijfsleider Jan Rook, die de rapportages van Westenberg ‘duidelijk’ vindt. “Het bureau weet waarover het praat en komt met praktische verbeterpunten.”

MJOP

Een reservering groot onderhoud is wettelijk verplicht volgens het BW.5 Art.126.

Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel van de Tweede Kamer aanneemt, moeten VvE’s binnenkort verplicht een reservering groot onderhoud hebben voor planmatig onderhoud. Een Meerjaren Onderhoudsplanning (MJOP) is daarvoor onontbeerlijk. Ingenieursbureau Westenberg stelt die voor veel eigenaren al op, bijvoorbeeld voor meerdere complexen van VVE-beheerder Daan van Zwieten van het gelijknamige VvE Administratiekantoor Van Zwieten uit Harderwijk. “Met een MJOP ben je voorbereid op onverwachte uitgaven. Veel VvE’s komen op die momenten in de problemen, omdat ze niet of onvoldoende geld hebben gereserveerd voor onderhoud. Daarom ben ik voorstander van de nieuwe wet.”

Van Zwieten werkt al langer samen met Ingenieursbureau Westenberg. Over die samenwerking is hij te spreken. “Westenberg heeft kennis van zaken en komt met heldere adviezen en rapportages.”