Wat zijn de mogelijkheden van modulaire houten bruggen? Ingenieursbureau Westenberg hoopt dat in januari in kaart te hebben dankzij het afstudeerproject van Jelmer Zantingh en William Wolff. Zij maken daarbij gebruik van de expertise die Ingenieursbureau Westenberg in huis heeft. “Naar dit onderwerp is nog geen of nauwelijks onderzoek gedaan”, vertelt Wolff.
De student Civiele Techniek van Hogeschool Windesheim in Zwolle liep eerder stage bij Ingenieursbureau Westenberg en gaat nu samen met Zantingh ook het afstudeeronderzoek bij het ingenieursbureau uitvoeren. “Ingenieursbureau Westenberg investeert zelf veel in onderzoek naar het verduurzamen van kunstwerken. Ons afstudeerproject past daar goed bij. Wij richten ons daarbij op houten fiets- en voetgangersbruggen. In tegenstelling tot staal en kunststof is er nog weinig bekend over de modulaire mogelijkheden van hout”, legt Wolff uit.
De heren beginnen in september met het onderzoek. Eerst wil het duo vastleggen hoeveel Nederlandse houten bruggen er zijn en wat daarvan de afmetingen zijn. “Vervolgens gaan we verschillende gemeenten interviewen. Dat zijn over het algemeen de beheerders van deze bruggen. Nadat we de kritische factoren hebben bepaald, gaan we bij Ingenieursbureau Westenberg een soort standaard ontwerp van een modulaire brug maken. Die presenteren we dan uiteindelijk weer aan de betrokken gemeenten.”
Het duo gebruikt voor het onderzoek veel informatie uit iASSET, het integrale beheersysteem van Ingenieursbureau Westenberg, en valt terug op de kennis die Ingenieursbureau Westenberg al in huis heeft. Wolff is benieuwd of houten modulaire bruggen toekomst hebben. “De technische mogelijkheden zijn er natuurlijk en deze ontwikkeling past binnen de huidige tijd. Omdat grondstoffen schaars worden, wordt veel onderzoek gedaan naar duurzame kunstwerken. Of modulaire houten bruggen toekomst hebben hangt af van hoe effectief en efficiënt je de onderdelen kunt vervangen.”