“Hoe kun je met een tekort aan budget toch de kunstwerken in stand houden?”, wilde Warner Pander, Regisseur Civiel van de gemeente Raalte weten. Uit een onderzoek van Ingenieursbureau Westenberg kwam een verrassend resultaat. “Als we een aantal bruggen eerder vervangen, besparen we zoveel op het onderhoud dat je twee derde van het tekort op de exploitatie wegwerkt.”
“De beheerprogramma’s gaan uit van standaard cijfers en bedragen, terwijl ik juist behoefte had om daarvan af te wijken. Wat is bijvoorbeeld het effect op het onderhoudsprogramma als je bruggen die al bijna aan het einde van hun theoretische levensduur zitten eerder dan gepland vervangt. Met die vraag klopte ik bij Ingenieursbureau Westenberg aan, zij zijn al jarenlang betrokken bij inspecties en andere onderwerpen rondom het beheer”, vertelt Pander.
Een aantal rekensessies en de uiteindelijke beleidsnotitie van Ingenieursbureau Westenberg hebben wat hem betreft waardevolle informatie opgeleverd. “We hebben een aantal scenario’s doorgenomen en bekeken wat die voor invloed hebben op ons beheer. Vroegtijdig vervangen is daarbij een belangrijke factor. Naar een nieuw kunstwerk heb je qua onderhoud tien tot twintig jaar geen omkijken, maar je moet natuurlijk wel eerder investeren. Ingenieursbureau Westenberg heeft de effecten op het onderhoudsbudget gekapitaliseerd. Met de uitkomsten kunnen we beter de juiste keuze maken”, aldus Pander.
Hij benadrukt dat de focus lag op kunstwerken die al bijna aan het einde van hun theoretische levensduur zitten. De periode dat ze eventueel eerder vervangen worden dan gepland is dus relatief kort. In de regel gaat het volgens Pander om vijf tot zeven jaar eerder vervangen.
Het gaat uiteindelijk wel om een politiek besluit. De gemeenteraad van Raalte buigt zich vermoedelijk in de eerste periode van 2020 over de resultaten van de notitie.