Momenteel wordt er gewerkt aan de uitbreiding van de CUR-Aanbeveling 72, Ingenieursbureau Westenberg is nauw betrokken bij dit proces. Deze Aanbeveling geeft procedures, regels en eisen voor het inspecteren en onderzoeken van schade en schadeprocessen aan betonconstructies en voor de daaropvolgende schadediagnose en -prognose. Die is straks geschikt voor alle materialen en niet langer alleen voor beton. “Heel belangrijk is bovendien dat de inspecties veel beter omschreven worden. Daarmee zijn opdrachtgevers en aannemers af van veel onduidelijkheid in de aanbestedingsprocedure ”, zegt Emile Hoogterp van Ingenieursbureau Westenberg.
Samen met andere toonaangevende ingenieursbureaus behoort Westenberg tot de initiators van de nieuwe Aanbeveling. Volgens Hoogterp verbetert deze een bekende situatie: “Opdrachtgevers vinden het moeilijk om een goede, uitgebreide beschrijving te maken van wat ze verwachten, waardoor opdrachtnemers niet goed kunnen inschatten wat er moet gebeuren. Daardoor zie je dat offertes vaak heel ver uit elkaar liggen. Bij een goede aanvraag is dat niet mogelijk. Iedereen is gebaat bij een veel nauwkeuriger beschrijving van de uit te voeren werkzaamheden.”
De CUR72 is daarvoor een uitstekend instrument. Opdrachtgevers beschrijven daarmee de aard van de werkzaamheden. “In de huidige CUR72 zijn de inspecties vrij summier beschreven. Wij maken straks een indeling op basis van bijvoorbeeld het doel van de inspectie, de beschrijving, te verwachten producten, eisen aan het personeel, frequentie van uitvoering en een eventueel bijbehorend advies”, legt Hoogterp uit.
“Ook moet de vernieuwde CUR72 beter beschrijven welke aandacht we tijdens een inspectie aan een bepaald onderdeel moeten besteden. Het maakt veel verschil of je een schouw (vluchtige visuele inspectie) moet uitvoeren of met bijvoorbeeld hoogwerkers of steigers een nader onderzoek binnen handbereik. Dat blijkt uit een aanbesteding vaak niet. De nieuwe CUR72 moet de kans dat belangrijkste informatie ontbreekt minimaliseren. Zo voorkom je de bekende spraakverwarring. Daar heeft iedereen in deze sector baat bij.”