Helga van Leur en Hilda Feenstra spreken over actuele thema’s
HARDERWIJK – Ingenieursbureau Westenberg vierde afgelopen woensdag in het Dolfinarium haar dertigjarig bestaan. In die periode groeide het bureau uit Harderwijk uit tot Nederlands grootste specialist van civiele kunstwerken. Westenberg zoekt nog steeds voortdurend naar verbeteringen en innovaties. Gastsprekers Helga van Leur en Hilda Feenstra benoemden tijdens het jubileum de onderwerpen waarop de vernieuwingsdrang van Ingenieursbureau Westenberg zich de komende jaren richt.
Weerdeskundige Van Leur vertelde beheerders, adviesbureau, relaties en medewerkers van Westenberg over de gevolgen van klimaatverandering. Die gaat de komende decennia voor grote problemen en uitdagingen zorgen. Net als Hilda Feenstra denkt Van Leur dat de infrabranche een belangrijke rol kan spelen bij het voorkomen of inspelen op die gevolgen.
Duurzaam durven zijn
Hilda Feenstra is auteur van het boek ‘Duurzaam zijn moet je durven’. Ze roept bedrijven en organisaties op om na te denken over de vraag of ze klaar zijn voor een duurzame toekomst. Daarin mogen in ieder geval niet meer delfstoffen uit de aardkorst worden gehaald dan de natuur kan verwerken. Feenstra noemt aandacht voor een circulaire economie urgent, onvermijdelijk, verstandig en wenselijk. “Hebben we voldoende durf om te vernieuwen? Het is tijd voor moed en nieuw leiderschap”, aldus Feenstra.
Innovatie in het bloed
Vernieuwing heeft oprichter en eigenaar Fred Westenberg altijd in het bloed gezeten. Hij begon dertig jaar geleden op een zolderkamer met zijn bureau. Dat is nu dé specialist van civiele kunstwerken, zeker in combinatie met data en gegevens. Veel overheden en organisaties schakelen Ingenieursbureau Westenberg in voor die expertise. Bijvoorbeeld om te bepalen of kunstwerken zoals bruggen en viaducten voldoen aan de normen. “Daarmee dragen we bij aan de veiligheid in Nederland. Ons werk is vaak onzichtbaar, maar zeker van grote waarde”, aldus Westenberg.
Duurzaam assetmanagement
Westenberg nadrukt dat zijn bureau al volop bezig is met de duurzame onderwerpen waarvoor Van Leur en Feenstra aandacht vragen. Duurzaam assetmanagement noemt hij dat. “Bruggen die nu worden gebouwd krijgen over vijftig jaar misschien wel een andere functie. Daarom is het belangrijk dat we kunstwerken modulair maken: industrieel, flexibel en demontabel. Wij ondersteunen opdrachtgevers met onze kennis over bijvoorbeeld hergebruik van kunstwerken en duurzame houten kunstwerken. Ook geven we cursussen over deze onderwerpen.”
Uitdagingen veranderen
Fred Westenberg is trots op het innovatieve karakter van zijn bedrijf. Dat ontwikkelde onder meer het beheersysteem iASSET dat veel beheerders in de Benelux gebruiken. “Het mooie is dat uitdagingen steeds veranderen. Ik had dertig jaar geleden niet kunnen bedenken dat we zouden uitgroeien tot specialist in duurzaamheid en circulariteit. En ik blijf benieuwd naar uitdagingen die op ons afkomen. Met onze kennis en ervaring zijn we van betekenis voor anderen. Ik ben trots op de rol die we met een relatief klein team vervullen.”
Over Westenberg
Ingenieursbureau Westenberg heeft naast het hoofdkantoor aan het Westeinde in Harderwijk vestigingen in Heerenveen en Bergen op Zoom. Bij het bedrijf werken 50 medewerkers. Zij inspecteren jaarlijks vijftienduizend civiele kunstwerken voor gemeenten, provincies, waterschappen, ProRail, Rijkswaterstaat, aannemers, ingenieursbureaus en industriële plants. Ook beschikken ze over veel kennis over duurzaamheid en circulariteit. Meer informatie op www.westenberg.net.