Modulaire houten voetgangersbruggen bieden mogelijkheden. Dat is de uitkomst van het afstudeerproject dat Caner Demirci en William Wolff bij Ingenieursbureau Westenberg uitvoerden. “We hebben een standaard voetgangersbrug ontworpen die als een bouwpakket in elkaar kan worden gezet. Hopelijk volgt een proef waaruit blijkt of onze brug ook in de praktijk voldoet”, zegt Wolff, die ondertussen in dienst is bij Ingenieursbureau Westenberg.
De twee studenten Civiele Techniek van Hogeschool Windesheim zijn voor zover bekend de eersten die onderzoek deden naar dit onderwerp. “De modulaire mogelijkheden van staal en beton zijn bekend. Wij waren benieuwd of modulaire houten fiets- en/of voetgangersbruggen ook mogelijk zijn”, legt Wolff het startpunt van het onderzoek uit.
Demirci en Wolff analyseerden daarna de afmetingen van Nederlandse houten bruggen. Daarvoor gebruikten ze onder meer beheersysteem iASSET van Ingenieursbureau Westenberg. Ook spraken ze met verschillende gemeenten en andere stakeholders zoals aannemers en Centrum Hout. Na het bepalen van de kritische factoren ontwierpen ze een standaard houten brug. “Die is 2,3 meter breed en met uitbreidingen aan weerszijden is een breedte van 4,6 meter mogelijk. In stappen van 4 meter is een lengte mogelijk van maximaal 20 meter. Door de detaillering en verduurzaming verwachten we dat de gemiddelde levensduur van een houten brug 60 jaar is, waar dat nu 40 jaar is.”
Het afstuderende duo stelde daarvoor een bouwpakket samen met oplossingen voor onder meer de afstandhouders en een kliksysteem voor de dekelementen. “Of dat in de praktijk goede oplossingen zijn, moet uiteraard blijken. Wat ons betreft is dat het onderzoek waard. Het zou prachtig zijn als onze standaardbrug in de komende jaren ook echt in het straatbeeld opduikt.”