Tip: Samen grip op ons areaal

Dat veel kunstwerken en infrastructuur de komende jaren vervangen moet worden, is ondertussen wel duidelijk. Maar hoe breng je als beheerder de omvang en de kosten voor jouw areaal in beeld? En hoe weet je als beheerder hoe goed je assetmanagement op orde is? De reisgids ‘Samen grip ons areaal’ van Platform WOW en Platform Bruggen is daarvoor een uitstekend hulpmiddel, vindt Emile Hoogterp van Ingenieursbureau Westenberg. Samen met Arnoud Zweers, die betrokken was bij de totstandkoming, bespreekt hij dit initiatief.

“Ik heb de indruk dat dit document nog heel onbekend is. En dat is jammer, want veel beheerders krijgen hierin antwoorden op de vragen waarmee ze worstelen. Daarom gebruik ik het zelf ook tijdens cursussen en gesprekken met beheerders”, zegt Hoogterp. “‘Samen grip op ons areaal’ geeft inzicht in waarmee een beheerder aan de slag moet. Heb je genoeg budget? Is het archief voldoende op orde? En heb je de constructieve staat van de kunstwerken goed in beeld? Met dit document kun je als beheerder zelf prioriteren wat het eerst opgepakt moet worden.”


Eigen beheergebied in beeld
Het initiatief is een vervolg op het TNO-prognoserapport Vernieuwingsopgave Infrastructuur. Dat rapport maakte duidelijk dat Nederland de komende jaren een enorme klus wacht. Platform WOW en Platform Bruggen bundelden na dat rapport hun krachten. “25 brugbeheerders uit alle hoeken van Nederland brachten in een werkgroep de staat van hun areaal in beeld en maakten een kostenprognose. Tijdens die bijeenkomsten leerden we heel veel van elkaar. Die lessen vind je terug in ‘Samen grip op ons areaal’. Dat is een handzaam document waarmee je stap voor stap je eigen beheergebied in beeld brengt”, vertelt Zweers, die namens provincie Gelderland betrokken was. Tegenwoordig is hij ZZP’er.

Eyeopener
Het beeld hoeft zeker in het begin niet heel concreet te zijn, zegt Zweers. Zelfs een ruwe schatting zorgt al voor veel duidelijkheid. “Als je tien bruggen moet vervangen, weet je globaal wat daarvan de kosten zijn. Alleen zo’n schatting is al een eyeopener voor bestuurders. En vervolgens denk je na over andere vragen: Kun je opgaves combineren? Hoeveel haast is er geboden? Beschik je over voldoende capaciteit om die vervangingsvraag voor te bereiden?”, geeft Zweers een aantal voorbeelden.

Prima stappenplan
Een goed beeld levert kortom veel antwoorden op vragen. Beheerders zitten daar in de praktijk op te wachten, merkt Emile Hoogterp op. “In gesprekken merk ik dat ze zeker met dit thema bezig zijn, maar nog niet goed voorbereid zijn. Dit document is daarvoor een prima stappenplan. Als tool heb ik het document omgebouwd naar een ambitieweb. Dat laat snel en grafisch zien waar de beheerder vindt waar de ambities tot meer grip op het areaal moeten liggen. Samen met een expert van Westenberg kan dan een prioritering en stappenplan opgesteld worden om deze grip te vergroten.”

‘Samen grip op ons areaal’ vergroot in ieder geval het bewustzijn dat met de benodigde renovaties en vervangingen veel geld gemoeid is, zegt Zweers. “Belangrijke lessen uit dit document zijn volgens mij dat je met kleine stapjes uiteindelijk een grote stap zet. En vooral dat we met elkaar kunnen en moeten leren. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde probleem.”

Het document ‘Samen grip op ons areaal’ vind je hier: Club van 25: Samen grip op ons areaal | Platform WOW

Bent u naar aanleiding van dit artikel benieuwd hoe u meer grip kunt krijgen op uw areaal?
Via deze link kunt u vrijblijvend en geheel kosteloos een afspraak plannen voor een ambitiewebsessie met één van onze experts. Het gesprek vindt plaats via Microsoft Teams.