‘Monitoring de manier voor veilig gebruik van bruggen’
Ingenieursbureau Westenberg en StabiAlert monitoren sinds afgelopen zomer rijksmonument Schaive Klabbe in Muntendam. Met dat continue onderzoek houden de samenwerkende partijen in opdracht van Gemeente Midden-Groningen de belastbaarheid van de brug in de gaten. “Dankzij deze methode blijft de Schaive Klabbe op een veilige manier beschikbaar voor al het verkeer”, vertelt beheerder Leon Visser van Gemeente Midden-Groningen.
De Schaive Klabbe is een ophaalbrug met een enkele hameistijl. Van dit type brug zijn er in Nederland maar een aantal gebouwd. De brug is belangrijk voor bewoners en bezoekers van Muntendam en Zuidbroek. Bestemmingsverkeer tussen de plaatsen Muntendam en Zuidbroek maakt veel gebruik van de markante brug. De Schaive Klabbe dateert echter uit een periode (1940) met minder en minder zwaar verkeer. Uit een inspectie van Ingenieursbureau Westenberg bleek afgelopen zomer bovendien dat de staat van de brug niet aan de huidige eisen voldoet.
Monitoring op afstand
Maar langdurig afsluiten is ook geen ideaal scenario, weet Visser. “Ingenieursbureau Westenberg kwam toen met het voorstel van een monitoringsonderzoek. Daarbij houd je op afstand voortdurend de toestand van de brug in de gaten. StabiAlert bracht vijf gecombineerde tilt-/versnellingsmeters aan op de brug en Ingenieursbureau Westenberg beoordeelt onder meer de vervorming. Bij risicovolle afwijkingen krijg ik een alarmmelding en voert Westenberg onmiddellijk een inspectie uit.”
Visser is na negen maanden enthousiast over de werkwijze. Afsluiten van de brug is nog geen optie geweest, terwijl de veiligheid niet in het gedrang is. “En dat komt omdat snelheid cruciaal is binnen deze methode. Bij alarmmeldingen komt Westenberg heel snel in actie. En mocht het vervolgens nodig zijn, dan kunnen wij met spoed maatregelen treffen. Dat geeft een gerust gevoel”, zegt Visser.
Invloed snelheid en massa
De beheerder is ook blij met alle extra informatie die de monitoring oplevert. “We testen bijvoorbeeld ook of snelheid en massa invloed hebben op de staat van de brug, zodat je eventueel beperkingen kunt opleggen. Uit de monitoring blijkt dat massa meer invloed heeft dan snelheid. Maar maatregelen zijn niet nodig. Ook stelden we vast dat oneffenheden op het brugdek doorwerkten. Daarom hebben we de slijtlaag geëgaliseerd. Het aardige is dat de sensoren zo gevoelig zijn dat ze zelfs de aardbeving in Turkije konden meten.”
Visser is dus enthousiast over de samenwerking tussen StabiAlert en Ingenieursbureau Westenberg. Met Westenberg bestond al een relatie. Het bureau voerde eerder inspecties uit rond de aardbevingsproblematiek in Groningen. “Ook toen bleek dat Westenberg veel expertise in huis heeft. Voor specialistische zaken die we snel moeten oppakken, doen we graag een beroep op die kennis. Ik vergelijk het wel eens met voetbal: Westenberg speelt op het gebied van inspecties absoluut in de Champions League.”
Interessante samenwerking
Rob Mulder van Ingenieursbureau Westenberg stelt dat de samenwerking met StabiAlert voor meer overheden interessant is. “StabiAlert beschikt over de meest professionele meetapparatuur. Bij het bedrijf werken bovendien vakidioten die heel betrokken zijn bij de projecten waaraan ze werken. De combinatie met de kennis en ervaring van Westenberg biedt veel voordelen. Onze monitoringsonderzoeken zijn de manier om kunstwerken waaraan schades zijn geconstateerd op een veilige manier open te houden.”